Op naar een toekomst in Nederland met individuele coaching

Gepubliceerd op 9 november 2020 om 18:13

Senait was twintig toen zij haar thuisland Eritrea ontvluchtte en naar Nederland kwam. De leergierige jonge vrouw wilde dolgraag haar leven opbouwen in Nederland. Maar dan moet je wel weten hoe alles hier werkt. Hoe je een huis vindt, hoe je een baan zoekt, hoe je solliciteert, hoe je je financiën regelt en een zorgverzekering afsluit. En dat wist Senait niet. Daarom heeft Brugzit haar geholpen met een individueel coaching traject.

 

Hoe kunnen we je helpen?

Tijdens zo’n traject bekijken we eerst samen met statushouders hoe hun leven eruitziet. Waar staan ze nu en waar willen ze heen? Tegen welke problemen lopen ze aan? Dat kunnen allerlei problemen zijn; van financiële problemen tot huiselijk geweld en van een moeizame gezinshereniging tot (gedrags)problemen op het werk.

 

Senait sprak de taal nog niet goed en voelde zich niet thuis in de Nederlandse cultuur. Hoewel ze graag een sociaal netwerk wilde opbouwen, vond ze het te spannend om Nederlanders te benaderen. Wat als ze haar niet begrepen? Ook maakte elke brief die op de mat viel haar gespannen. Ze begreep niet wat erin stond en wat er van haar verwacht werd.

 

Een culturele vertaling 

Samen met de coach ging Senait aan de slag, eerst met de brieven. Welk logo hoort bij welke instantie en welke woorden zijn belangrijk? Het gaat hierbij niet alleen om een letterlijke vertaling, maar ook om een culturele. Eritreeërs komen niet te laat opdagen bij een afspraak omdat ze onbeschoft of asociaal zijn, maar omdat tijd in Eritrea een heel andere betekenis heeft. Door Senait uit te leggen dat een afspraak om 10 uur in Nederland betekent dat je je netjes iets voor 10’en meldt, leerde zij de Nederlandse cultuur en gewoontes steeds beter kennen.

 

You go girl

Twintigers in Nederland zijn opgegroeid met internet. Senait niet. Daarom leerde de coach haar hoe je het internet gebruikt als je iets niet begrijpt. Hoe je internetbankiert en online overstapt naar een goedkopere telefoonprovider. Ook hielp de coach haar met het zoeken van een baan. En dat is gelukt! Senait kon aan de slag bij de Burger King. Ook was haar zelfvertrouwen zo gegroeid dat ze het aandurfde om aan een maatje gekoppeld te worden en samen leuke dingen te ondernemen. Zo ontdekte zij wat Nederlanders in hun vrije tijd doen en waar zij zelf blij van wordt.  

 

Regie over je eigen leven

Brugzit nam de hulpvraag van Senait niet uit handen. We hebben niet vóór haar een zorgverzekering afgesloten, maar mét haar. We hebben geen budgetplan voor haar gemaakt, maar haar geholpen er zelf een te maken. Senait begrijpt nu veel beter hoe alles hier werkt. Haar woordenschat is enorm gegroeid en ze kent de verschillen tussen de Eritrese en Nederlandse cultuur. Ze heeft nu regie over haar eigen leven. En dat is precies waar wij het voor doen!

 

*Senait is niet haar echte naam.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.