Cultuursensitief werken, wat is dat eigenlijk?

Gepubliceerd op 3 februari 2021 om 07:00

Misschien heb je het wel eens meegemaakt: terwijl je iets aan een statushouder vertelt, kijkt hij of zij je niet aan. Dat voelt ongeïnteresseerd of onbeleefd. Of je bent gefrustreerd omdat een cliënt veel te laat naar een afspraak komt en dat heel normaal lijkt te vinden. Andersom vindt een statushouder jouw directe manier van vragen misschien wel heel onprettig. Of hij stemt uit beleefdheid in met een voorstel, terwijl hij eigenlijk niet goed verstaan of begrepen heeft wat je precies bedoelt.

 

Zo zijn er nog heel veel voorbeelden te noemen waarbij er iets misgaat in de communicatie. Of specifieker: in de interculturele communicatie. Je doet beiden wat je van huis uit gewend bent. Alleen staat dat huis in dit geval op een compleet andere plek. De miscommunicatie kan de hulpverlening belemmeren, omdat de informatie niet goed aankomt bij de statushouders. Of omdat het jou niet lukt om de statushouder écht te bereiken en erachter te komen welke problemen er spelen. Taalproblemen en cultuurverschillen staan in de weg.

 

Cultuursensitief werken helpt om de verschillen te overbruggen. Maar wat houdt dat eigenlijk in?

 

Cultuursensitief werken

Allereerst is het nuttig om meer kennis te hebben over de cultuur van het land van herkomst van de statushouder. Zo begrijp je dat het bijvoorbeeld voor Eritreeërs juist respectvol is om naar de grond te kijken. Maar uiteindelijk bestaat dé Eritrese of dé Syrische cultuur niet, net zoals dé Nederlandse cultuur niet bestaat. Met veel kennis over andere culturen ben je er dus nog niet.

 

Bij cultuursensitief werken gaat het erom dat je weet dat jouw normen en waarden niet voor iedereen gelden. Dat je je realiseert dat gewoonten ons met de paplepel zijn ingegoten door familie, school, vrienden en media en dus cultuurbepaald zijn. Dat betekent dus dat het niet vanzelfsprekend is dat een statushouder jouw ideeën deelt. Ook ben je je ervan bewust dat er verbale en non-verbale verschillen zijn. Met cultuursensitief werken heb je een open houding en kun je reflecteren op je eigen handelen. Je weet hoe je de juiste vragen kunt stellen om erachter te komen of een statushouder je begrepen heeft of wat hij écht bedoelt. Misschien betekent dat dat je op een indirecte manier vragen moet stellen, in plaats van op de directe manier waaraan je gewend bent. Ook is het belangrijk dat je goed kan inschatten wat het taalniveau van een statushouder is. Zo kun je zo nodig een tolk inschakelen.

 

Bruggenbouwers

Bij Brugzit noemen we onze trainers en coaches bruggenbouwers. Zij spreken letterlijk en figuurlijk de taal van de statushouders en kennen tegelijkertijd de Nederlandse samenleving. Ze benoemen culturele verschillen en voelen perfect aan of de informatie echt binnenkomt. Eigenlijk kunnen ze niet anders dan cultuursensitief werken. En precies daarom helpen zij statushouders écht verder met het opbouwen van hun leven in Nederland.

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

aisha habash
4 maanden geleden

zouden jullie graag meer info meedelen?